Ajatus lähti tekemisestä ja tekemättä jättämisestä. Milloin päättää, milloin toimia ja millä perusteella.

Tunteen tulvahdukset kaventavat näkökyvyn ja sumentavat järjen. Tunne kun tulee se raastaa, rutistaa. Nostaa ilmaan, kieputtaa. Kylmii, kuumottaa. Tunteen vallassa teet hallitsematta, helpot överit. Jos tunne on hyvä, anna palaa ja tulvia. Jos ei, odota ja ota järki kyytiin seuraavalta pysäkiltä.

Insipiraatio on kirkkauden hetki, selkeys. Tartu siihen ja anna kuljettaa.

Inspiraatio on eri lajia. Kun tunnetta edeltää havainto ja tulkinta, inspiraatio iskee tyhjästä. Se tarvitsee tilan tullakseen. Täyttyäkseen hengestä on vedettävä henkeä. Oltava, irrotettava. Inspiraatio on kirkkauden hetki, selkeys. Järjestys ja varmuus. Tartu siihen, luota ja anna kuljettaa. Älä anna järkeilyn ja tieteilyn laimentaa tietämistäsi. Täytät tarkoitustasi.

Mitä nopeammin ympäristö jossa päätöksiä teemme muuttuu, sitä varmemmin järki päättää perustein, joiden viimeinen käyttöpäivä meni jo.

Sekä järki että tunne ovat hyviä renkejä, mutta huonoja isäntiä. Järki katsoo peräpeiliin, perustaa menneeseen. Mitä nopeammin ympäristö jossa päätöksiä teemme muuttuu, sitä varmemmin järki päättää perustein, joiden viimeinen käyttöpäivä meni jo. Jos ja kun elämme eksponentaalisten muutosten aikoja, ”musta tuntuu” voi tuottaa yhtä hyvän osumatarkkuuden. Sitä paitsi rationaaliselta tuntuva päätös on aina rationaaliselta tuntuva päätös. Tunne ratkaisee koska täydellistä tietoa ei ole.

Tarvitsemme luovuutta enemmän kuin koskaan. Samaan aikaan suuri osa työyhteisöistä on umpitukossa.

Järkeilevä mieli ei tuota nykyisissä olosuhteissa järkeviä ratkaisuja, kun puhutaan suurista tulevaisuuteen suuntaavista valinnoista. Sillä on käytössä 10% aivokapasiteetistamme. Tehdäksemme älykkäitä päätöksiä tarvitsemme enemmän. Tarvitsemme luovuutta enemmän kuin koskaan. Samaan aikaan suuri osa työyhteisöistä on umpitukossa. Silloin ei muuta keksi kuin jatkaa samaa rataa, yrittää kovemmin, tehdä pitempään.

Luovuutta syntyy kun sille on tilaa.

Tämän päivän työelämässä viisaat päätökset vaativat luovaa henkeä. Kilpailukyvyn kannalta paussi on parempi ratkaisu kuin tauoton ravi. Luovuutta syntyy kun sille on tilaa. Uudet oivallukset pulpahtavat tiedosta, jonka saamme käyttöömme kun mieli hiljenee. Tarvitsemme tilaa paitsi ajatella, myös olla ajattelematta. Ja kun inspiraatio iskee, se täyttää paitsi tietämisellä, myös uudella tarmolla.

Hullusti luovaa uutta vuotta 2017!