Ostin lentokentältä pokkarin nimeltä ”The Happiness Project”. Kirjasta jäi käteen määritelmä joka kolahti: ”To be happy, you need to think about feeling good, feeling bad and feeling right, in an atmosphere of growth”.

Ovatko elämäsi palikat kohdallaan? Tunnetko olevasi oikeassa paikassa, oikeiden ihmisten kanssa, tehden oikeaksi kokemiasi asioita? Oma vastaukseni oli vielä vuosi sitten kielteinen. Asioille oli tehtävä jotain. Muutos vaati rohkeutta, mutta riskinotto kannatti. Nyt olen toisessa paikassa, itselleni tärkeiden ihmisten ympäröimänä, tehden asioita joista eniten nautin. Tiedän olevani oikealla tiellä.

”Vaikka tekee kipeää ei haittaa”, sanoi Antero Mertaranta. Siedämme enemmän, kun tähtäimessämme on jotain arvokasta. Jaksamme ponnistella, kestämme epämukavuutta, kipuakin.

Halu kehittyä ja saavuttaa on osa ihmisluontoa. Alussa etenemme samoja raiteita: selältä kyljelle, kyljeltä vatsalle ja kohti jotain houkuttelevaa. Jo varhain näkyy myös eroja: yksi tuumii, toinen tekee. Suunta on kuitenkin aina eteenpäin, tavalla tai toisella.

Mitä pienempi ihminen, sitä tinkimättömämmin hän tekee mitä lystää. Missä vaiheessa lakkaamme kuuntelemasta omaa sisästä ääntämme? Moni meistä asettuu ja tyytyy rooliin jota emme tunne omaksemme. Intohimon puute näkyy suorituksessa.

Moni meistä myös alistuu epämiellyttäviin, jopa sietämättömiin olosuhteisiin. Ei mikään ihme, ihmiskunnan menestystarina perustuu sopeutumiskykyymme. Totumme mihin tahansa, mikä ei tapa.

Olemme jokainen vastuussa omasta onnellisuudestamme. Olemme siitä vastuussa itsellemme ja muille. Itsekkäintä on pysytellä onnettomana. Olosuhteiden ja muiden ihmisten syyttely on laiskuutta tai rohkeuden puutetta. Jos olet tyytymätön, mieti mihin voit vaikuttaa. Juuri nyt. Aloita siitä. Tee elämästäsi elämäsi arvoinen.

Onnellinen elämä on menestystarina, matka kohti jotakin tärkeää. Meistä jokaisen tulisi tavoitella menestystä, löytää oma tiemme, ja kulkea sillä rohkeasti eteenpäin. Emme kuitenkaan saavuta tavoitteitamme yksin. Meidän on löydettävä ympärillemme oikeanlaisia ihmisiä. Meidän on hakeuduttava joukkoon, jolla on yhteinen intohimo. Joukkoon, jonka päämäärä palvelee paitsi yhteistä, myös jokaisen omaa menestystarinaa. Siellä on tekemisen ilo ylimmillään. Siellä on myös onnellinen yritys.

Saara Tarumo 4. huhtikuuta 2013